UTMERKELSER

ÅRETS ROMSDALING 2017

For 20. gang delte Mediehuset Romsdals Budstikke ut hedersprisen «Årets romsdaling». Redaksjonen nominerte 10 kandidater som utmerket seg på ulike områder i løpet av året. Det er leserne som stemmer frem vinneren. June ble nominert for måten hun har brukt en vond opplevelse til å hjelpe andre i samme situasjon.

Av de 10 kandidatene var det June Holm fra Vi Tror Deg-Stiftelsen som vant årets pris, og fikk et maleri av kunstner Arne Nøst. Bildet viser ei sterk kvinne som står oppreist i motvind.

– Jeg er så glad for at jeg turte å ta kampen, sier Holm til Romsdals Budstikke da prisen overrekkes. Det verste som har hendt henne har også blitt det beste. Det ga henne viljen til å kjempe for seg selv og andre. Hun ønsker også å takke redaksjonen og alle som har stemt henne, og er svært takknemlig, rørt og stolt over prisen.

SKAMLØSPRISEN 2017

På Verdens seksuelle helsedag 4. september inviterte Sex og Samfunn til en heldagskonferanse om skam og seksualitet, samt utdeling av Skamløsprisen 2017.

Juryuen bestående av Else Kåss Furuseth, Rahman Chaudhry, Sophie Elise Isachsen, Sofia Srour, Nils Bech, Kathrine Aspaas og Maria Røsok valgte ut Vi Tror Deg-Stiftelsen som en av de tre finalistene til Skamløsprisen. 

I hele august har Sex og Samfunn gjennomført en avstemming på nett, der 1 100 unike brukere har stemt på sin favoritt av de tre finalisten. Utfra det kan Kathrine Aspaas på vegne av Sex og Samfunn fortelle at vinneren av Skamløsprisen 2017 er Vi tror deg-stiftelsen. Dette foran en fullsatt sal på Riksscenen.

Andrea Voldum og June Holm fra Vi Tror Deg-Stiftelsen er finalist til Skamløsprisen 2017. Stiftelsen jobber for at alle som har blitt utsatt for voldtekt skal føle seg sett og hørt. De har selv trosset skammen som får mange til å tie, både ved å dele egne historier og hjelpe andre via stiftelsen. Vi Tror Deg-Stiftelsen jobber for å forebygge voldtekt, bidra til åpenhet, samt fjerne skam og stigma. –Sex og Samfunn

En rørt June Holm mottar pris under Vixen Blog Awards.
En rørt June Holm mottar pris under Vixen Blog Awards.

ÅRETS GULLPENN 2016

Årets gullpenn går til bloggeren som utmerker seg med sin kreative, inspirerende og engasjerende bruk av språk og skrivekunst. En ærlig blogger, både fylt med gnist og stort mot, som har våget å ta opp store temaer og vanskelige spørsmål. Som både fenger og ikke minst etterlater oss litt klokere.

June Holm vant Årets Gullpenn i Vixen Blog Awards 19. januar 2017. 

Semifinalistene ble valgt utfra 40.000 nominasjoner. Utfra dette var det 10 semifinalister, som ble til 5 finalister utfra lesernes stemmer. Juryen valgte videre en vinner av finalistene. Dette var juryen i Vixen Blog Awards:

Hans Petter Nygård Hansen, kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder og blogger.
Kristin Grøntoft, rådgiver digitale medier og kommunikasjon.
Ida Elise Eide Einarsdóttir, redaktør VIXEN.
Bianca Olsson, kreatør Trigger.

I tillegg til kategorispesifikke kriterier har juryen vurdert hver enkelt blogg etter flere kriterier som blant annet brukeropplevelse, herunder førsteinntrykk, design, bilder og tekst både i forhold til kvalitet og opphavsrett, innhold, herunder kvalitet, kvantitet, merking av annonser og SEO, engasjement, herunder respons både fra leserne og bloggeren selv, samt bruk av sosiale medier. Mer spesifikt har juryen arbeidet etter følgende kriterier;

 • Brukeropplevelse: Førsteinntrykk, design, estetikk, bilder, video, lyd og tekst. Står kvantiteten i stil med kvaliteten?
 • Rettmessig bruk av innhold: Har bloggeren tillatelse til å bruke tekst, bilder, lyd og video? Brudd på opphavsrett og Åndsverksloven medfører diskvalifikasjon.
 • Skjult reklame: Er kommersielt innhold tydelig merket? Ikke bare på bloggen, men i sosiale medier? Brudd på Markedsføringsloven medfører diskvalifikasjon.
 • Teknisk: Er brukeropplevelsen like god på alle plattformer; desktop, nettbrett og smarttelefon, og blogges det regelmessig? Er bloggen rask og sikker? Er den optimalisert for søk (SEO), og er det enkelt å engasjere seg i bloggen gjennom kommentarfelt og delingsknapper for sosiale medier?
 • Engasjement: Hvor god er bloggeren selv til å følge opp engasjementet fra sitt publikum både på bloggen og i andre sosiale medier?
Kilde: Vixen.no / Foto: Hanne Erøy - www.fashioninoslo.no


Andra mottar prisen "Årets Navn", julen 2016.
Andra mottar prisen "Årets Navn", julen 2016.

ÅRETS NAVN 2016

Sammen med leserne har Dagbladets redaktører kåret Andrea Voll Voldum (21) til Årets navn 2016. Hun får prisen for å ha utvist et enestående personlig mot på et område preget av skam, myter og fordommer. Blant mange kandidater som har preget nyhetsbildet i 2016, har Dagbladet bestemt at 21-åringen er «Årets navn».

Andrea får prisen for å ha satt voldtekt og kvinners rettssikkerhet på dagsorden på en slik måte at det vil få betydning for måten vi snakker om voldtekt og kvinners rettssikkerhet på. Hennes navn og hennes sak vil få innflytelse på den rettspolitiske debatten og antakelig påvirke rettspraksis i tiden som kommer.

Kilde: Dagbladet.no

Andrea mottar pris av Taras sjefsredaktør, Torunn Pettersen.
Andrea mottar pris av Taras sjefsredaktør, Torunn Pettersen.

ASTRID GUNNESTADS MINNEPRIS 2016

En lavmælt stemme kan også ha mye krutt i seg, sier juryen om prisvinneren.

- Det er en stor ære å vinne denne prisen, og det betyr mye for meg, spesielt da jeg så alle de flotte damene som var nominert sammen med meg, sier Voldum.

Juryen, som besto av Karita Bekkemellem, Mari Maurstad og Taras sjefredaktør Torunn Pettersen, la vekt på motet Voldum har vist ved å være en stemme for kvinners rettssikkerhet.

- Det er en lang vei mellom Astrid Gunnestads rungende røst til vinneren av hennes minnespris. Men en lavmælt stemme kan også ha mye krutt i seg. Dét er vinneren av denne minneprisen et bevis på. Hun har stått opp - helt alene - i en særdeles vond og vanskelig sak, sier Taras sjefredaktør Torunn Pettersen.

- Vi i juryen vet at Astrid aldri ville latt denne nominasjonen passere. Andrea Voll Voldum er en verdig vinner av Astrid Gunnestads minnepris, sier Torunn Pettersen.

Taras journalist og faste spaltist gjennom alle år, Astrid Gunnestad, var en av grunnleggerne for Tara-prisen Årets modigste i 2011. Siden satt hun i juryen og var sentral under alle utdelingene. Minneprisen ble opprettet etter at Gunnestad døde i mai i år.

Kilde: Tara.no

Andrea sammen med konferansier Katarina Flatland.
Andrea sammen med konferansier Katarina Flatland.

JENTEPRISEN 2016

Andrea Voll Voldum mottok Jenteprisen 2016 av Plan Norge, for sitt personlige mot. Andrea utfordret holdninger blant oss alle, noe som var symbolsk viktig for juryen. "Det var ikke Andrea sitt ansvar at situasjonen hun var i ble farlig for henne", sier Knut Storberget, juryleder. Han har kåret vinneren sammen med jurymedlemmer Hanne Kristin Rohde, Navjot Sandhu, Mahmona Khan og Erle Harsvik.

Juryen påpeker at de har vurdert kontroverser rundt offentliggjøringen av det som i ettertid er kjent som Hemsedal-saken. De ønsker ikke å være en overdomstol, men velger å hedre det faktum at Andrea Voll Voldum, som èn person, har oppnådd mer for å bekjempe voldtekt, enn organisasjoner og rettsvesen har gjort på tiår.

- Vi kan snakke om et «før og etter Hemsedal-saken» i forhold til hvordan både vanlige folk - og rettsvesen forholder seg til voldtekt. Det betyr mye for arbeidet med å stoppe de holdninger som fører til overgrep, sier Storberget.

Glad og ydmyk vinner

- Jeg er sjokkert over at jeg nådde opp blant så mange gode kandidater, men også beæret og utrolig glad, sier en overrasket Andrea Voll Voldum.

Hun mener prisen ikke bare er en heder til henne personlig, men til det arbeidet som gjøres for å stoppe de holdninger som fører til voldtekt.

   Kilde: Plan Norge
  Andrea mottar prisen "Årets Sogning" hjemme i Lærdal.
  Andrea mottar prisen "Årets Sogning" hjemme i Lærdal.

  ÅRETS SOGNING 2016

  Med 28,8 % av stemmene, ble Andrea Voldum kåret til Årets Sogning av Sogn Avis. For sin åpenhet og modige innsats, er den unge jenta kåret til Årets Sogning.

  I august 2016 valgte Andrea å dele sin historie. Da hun stod frem, fikk hun massiv støtte fra det norske folket.

  - Jeg hadde aldri forestilt meg en slik oppmerksomhet, sier hun.

  Historien til Andrea ble til et engasjement i folket. Demonstrasjoner ble holdt landet over, og saken har de siste månedene fått massiv oppmerksomhet i media. «Hemsedal-saken» har blitt et omgrep.

  - Det er utrolig at ikke bare min sak, men voldtekt generelt, har fått et søkelys i et slik omfang, sier hun.

  I begynnelsen håpte den sterke jenta at flere ville tørre å stå frem med sine historier, etter at hun har delt sin. Lite visste hun da, om at det noen måneder senere kunne vises konkrete tall, om at flere har meldt overgrep som følge av hennes åpenhet. 

  Da Sogn Avis kunne fortelle at hun ble kåret til Årets Sogning, ble hun overrasket og glad.

  - Jeg er utrolig takknemlig. Det er en god støtte å få. Spesielt å vinne over mennene, sier hun ydmyk. Andrea var den eneste kvinnen som var nominert.

  Kilde: Sogn Avis