SPØRSMÅL OG SVAR

STILTE SPØRSMÅL OG SVAR

Her kan du lese spørsmål og svar som har kommet inn. Vi har taushetsplikt og alle forblir anonym.

Spørsmål:

Jeg får ekle bilder og videoer

Hei. Det er en mann som har lagt meg til på Snapchat og Instagram. Han sender meg ekle bilder og videoer. Han tar bilder av underlivet sitt og han runker blant annet. Han har også skrevet at han vil ha sex med meg, selv om jeg bare er 13 år. Jeg vet ikke hva jeg bør gjøre, og håper dere vil gi meg noen råd.

Svar:

Hei! Tusen takk for at du skriver til oss og tar opp et så alvorlig tema. Dette er en vanskelig situasjon som du ikke bør utsettes for. Det er straffbart for voksne å skrive seksuelle tilnærmelser til noen som er under den seksuelle lavalder.

Vi synes du bør blokkere vedkommende fra både Snapchat og Instagram, så han forstår at du ikke ønsker slike bilder og videoer. Si fra hvis du trenger hjelp til å blokkere. Har du eldre søsken eller foreldre du kan snakke med, så er det flott om du kan åpne deg om det du opplever. Dette er straffbare forhold som kan politianmeldes.

Dette er en som mest sannsynlig skriver til andre unge også, så det er viktig å få stoppet det.

Lykke til, og ta gjerne kontakt om noe er uklart eller om du trenger flere råd.

Spørsmål:

Overgrep, rykter og nye venner

Da jeg var 16 år, ble jeg både fysisk og psykisk misbrukt i et helt år av en fyr. Han sa at jeg ikke var verdt noe og at ingen andre ønsket å ha meg. Han kvelte meg, slo hodet mitt i en murvegg og fortsatte gjentatte ganger selv om jeg sa nei til forskjellige seksuelle ting. Jeg møtte heldigvis min nåværende samboer som fikk meg vekk fra denne fyren. Selv om jeg hadde kommet meg vekk fra hans grep. Så begynte han å dukke opp på festene jeg var på og prøvde å psyke meg ut der også. Han sa til de jeg trodde var venninnene mine at jeg bare løy om det som hadde skjedd, og de trodde på han. Det endte med at venninnene mine begynte å gå rundt og si til alle at jeg bare gikk og sa det her for å få oppmerksomhet. Det endte med at jeg mistet alle de jeg trodde var vennene mine. Så mitt spørsmål er hva jeg kan gjøre for å få meg venner når alle har dette synet på meg? Jeg har heldigvis fortsatt samboeren min og kompisene hans, men jeg trenger noen venninner også. Føler jeg har prøvd alt og føler meg så hjelpesløs i forhold til dette.

Svar:

Hei! Tusen takk for at du skriver til oss, så håper vi at vi kan  hjelpe deg. Veldig trist å høre hva du har vært gjennom. Ingen fortjener å bli behandlet på denne måten, og det er synd at du måtte oppleve det. Kan kjenne oss igjen i måten han har manipulert deg og andre på. Dette er gjort for å få andre til å tro at det er deg det er noe galt med -og ikke han. Veldig synd at folk tror på han, og at du skulle få enda større konsekvenser av handlingene han utførte gjennom denne psykiske smerten.


Venninnene du har hatt er ikke ekte venner, for ekte venner snur ikke ryggen til når man opplever motgang, de skal være der for å støtte deg i vanskelige situasjoner også. Ikke bruk mye energi på de «gamle» vennene, men heller fokusert på de som viser at de støtter deg og tror på deg. Vi er helt sikker på at det er flere som vil være venninne med deg. Hva med å invitere på kafé, trening eller andre arrangementer? Noen du vet om, men kanskje ikke kjenner så godt. Hvis du drar med kjæresten og vennene hans et sted, kan du ta kontakt med andre jenter for å spørre om de vil sitte med dere, eller om du kan sette deg hos de? Bare vær deg selv, smil mye og vær positiv, så skal du se at nye venner raskt dukker opp.


For oss har det hjulpet å oppsøke steder vi vanligvis ikke er på, for å prøve å komme i kontakt med nye folk. Samt å ikke være sjenert, men tørre å ta initiativ.
Masse lykke til! Vi heier på deg :-)